Jadłospis

Jadłospis

W dniach: 11.06.2018r – 22.06.2018r.

Poniedziałek 11.06.2018r.

Śniadanie: Chleb z masłem, szynką drobiową, sałatką zieloną, ogórkiem i rzodkiewką, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa pieczarkowa z lanym ciastem.

(porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler, por, zupa pieczarkowa mrożona, lane ciasto, śmietana, sól, pieprz, zioła, bazylia, zielenina)

Ryż wypiekany polany bitą śmietaną z truskawkami, kompot wieloowocowy.

(mleko, masło, ryż, śmietana, cukier waniliowy, cukier puder, truskawki, mieszanka kompotowa, cukier)

Podwieczorek: Hot- dog z parówką i ketchupem.

Wtorek 12.06.2018r.

Śniadanie: Bułeczka drożdżowa z marmoladą wieloowocową, mleko.

Obiad: Krupnik.

(wywar mięsny drobiowy, marchewka, seler, por, pietruszka, kasza jęczmienna, sól, pieprz, zioła, przyprawy, natka pietruszki)

Sopelki drobiowe w cieście biszkoptowym, ziemniaki, surówka z młodej kapusty z sosem majonezowo- musztardowym, kompot żurawinowy.

(filet drobiowy, jaja, mąka, mąka ziemniaczana, olej, ziemniaki, masło, kapusta, natka pietruszki, majonez, musztarda, śmietana, sól, pieprz, zioła, przyprawy,  syrop żurawinowy, cukier)

Podwieczorek: Jogurt owocowy, wafle ryżowe z konfiturą malinową.

Środa 13.06.2018r.

Śniadanie:  Chleb z masłem, serkiem kanapkowym z prażoną cebulką, jajkiem, sałatą zieloną i szczypiorkiem, kawa inka.

Obiad: Zupa kalafiorowa z makaronem.

(porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, makaron, kalafiory, śmietana, sól, pieprz, zielenina, przyprawy)

Pierogi z owocami,  kompot wiśniowy.

(mąka, jaja, sól, masło, truskawki, syrop wiśniowy, cukier)

Podwieczorek: Koreczki z kabanosa, sera żółtego i ogórka konserwowego, kanapeczka z masłem.

Czwartek 14.06.2018r.

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, polędwiczki wędzone, pomidorki koktajlowe, herbata malinowa.

Obiad: Zupa grysikowa.

(porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, kasza manna, sól, pieprz, zioła, przyprawy, zielenina)

Bitki ze schabu, ziemniaki, mizeria ze szczypiorkiem, kompot malinowy.

(schab, olej, mąka, sól, pieprz, przyprawy, zioła, ziemniaki, masło, ogórki, szczypiorek, śmietana, majonez, cebula, syrop malinowy, cukier)

Podwieczorek: Koktajl bananowo- truskawkowy, ciastka zbożowe.

Piątek 15.06.2018r.

Śniadanie: Chleb z masłem i pastą rybną w pomidorach, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa wielowarzywna.

(porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler, por, makaron, zupa mrożona jarzynowa, sól, pieprz, przyprawy, śmietana, zielenina)

Naleśniki z serkiem waniliowym, kompot wieloowocowy.

(mleko, mąka, jaja, cukier waniliowy, woda gazowana, ser biały, olej, sól, cukier, mieszanka kompotowa)

Podwieczorek: Deser lodowy z rurką waflową polany sosem truskawkowym.

Poniedziałek 18.06.2018r.

Śniadanie: Chleb z masłem, szynką drobiową z fileta, papryka czerwona i żółta, herbata z cytryną.

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem.

(porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler, por, bukiet jarzyn, koncentrat pomidorowy, włoszczyzna, ryż, śmietana, sól, pieprz, zioła, przyprawy, koperek)

Makaron z serem białym, kompot z czarnej porzeczki.

(makaron, masło, sól, ser biały, cukier, syrop z czarnej porzeczki)

Podwieczorek: Kanapka ze świeżymi warzywami, herbata.

Wtorek 19.06.2018r.

Śniadanie: Chałka drożdżowa z powidłem śliwkowym, kakao.

Obiad: Zupa koperkowa na rosole.

(porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler, por, makaron, sól, pieprz, zioła, koperek)

Kotlet drobiowy, ziemniaki, młoda kapusta zasmażana, kompot wiśniowy.

(filet drobiowy, mąka, jaja, bułka tarta, olej, ziemniaki, masło, koperek, sól, pieprz, przyprawy, zioła, kapusta, syrop wiśniowy, cukier)

Podwieczorek: Sok jabłkowy, mini pączki.

Środa 20.06.2018r.

Śniadanie: Parówki z ketchupem, chleb, herbata.

Obiad: Żurek z jajkiem, kiełbasą wiejską i bułeczką.

(porcja rosołowa, żurek w butelce, jaja, kiełbasa wiejska, bułeczki, śmietana, chrzan, czosnek, sól, pieprz, zioła, przyprawy)

Grysik wypiekany z sokiem malinowym, kompot.

(mleko, kasza manna, masło, sok malinowy, mieszanka kompotowa, cukier)

Podwieczorek: Sałatka zielona z jajkiem, serkiem feta, kukurydzą, pomidorkami koktajlowymi w sosie koperkowo- ziołowym.

Czwartek 21.06.2018r.

Śniadanie: Chleb z masłem ,serem żółtym, ogórkiem, kawa inka.

Obiad: Zupa z kaszy gryczanej.

(porcja rosołowa drobiowa, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza gryczana, włoszczyzna, sól, pieprz, zioła, koperek)

Polędwiczki wieprzowe pieczone w jarzynach w sosie kremowym, ziemniaki, sałatka zielona, kompot malinowy.

(polędwiczki wieprzowe, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, włoszczyzna, sałata zielona, mąka, majonez, szczypiorek, ziemniaki, śmietana, syrop malinowy, cukier, masło,  sól, pieprz, zioła, przyprawy)

Podwieczorek: Jabłko prażone z cukrem i cynamonem, herbatniki.

Piątek 22.06.2018r.

Śniadanie: Chleb z masłem, pasztetem zapiekanym i ogórkiem konserwowym, herbata z cytryną.

Obiad: Rosół z makaronem.

(porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, makaron, sól, pieprz, zioła, przyprawy, zielenina)

Ryba smażona, ziemniaki, ćwikła, kompot.

(ryba, jaja, mąka, bułka tarta, olej, ziemniaki, masło, sól, pieprz, buraki ćwikłowe, chrzan, ocet, cukier, mieszanka kompotowa)

Podwieczorek: Sok wieloowocowy, wafelek kakaowy.

 

 

 

Wszystkie alergeny są wymienione w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011., w załączniku Nr II

 

 

 

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego

pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.